Gärdas Fik & Butik

Välkommen till Vuollerimbygdens senaste besöksmål!

Goda smaker kan få oss att blunda och sucka av välbehag, en god smak kan göra oss varma ända in i själen. Tänk dig en god ost gjord av mjölk från byns egna fjällkor. Eller någon av våra andra delikatesser med smaker från polcirkelns skafferi. Goda smaker kan få människor att göra de mest oväntade saker, som att ta tåget till Vuollerim för att krama en fjällko. För oss är det helt naturligt.

Mathantverket Vuollerim mitt i byn förädlar Fjällkomjölk från bygdens Fjällkor på Vuollerim Gård.
Här görs en av världens godaste ostar av mjölken från en av världens mest sällsynta kor.

På nyöppnade Gärdas Fik & Butik kan du handla olika Fjällko delikatesser, ta en fika och titta in i mejeriet medan du fikar.  Har du tur görs den berömda Gärda osten, den traditionella Kaffeosten eller den nya spännande Eldosten från Polcirkeln. Norrbottens svar på Halloumi. Allt gjort från 100 % Fjällkomjölk.

Öppet
Tisdagar-fredagar kl 11-17
Lördagar kl 11-15

Bodenvägen 18, 960 30 Vuollerim
0976-100 03
Kontakt och karta

 

Kuriosa

Gärdas Fik & Butik har fått namn av den unika Fjällkon Gärda, som finns på Vuollerim Gård.
Fjällkor är utrotningshotade och släktlinjen Gärda är nästan helt utrotad. Den finns endast kvar på Vuollerim Gård.
För att hedra henne och släktlinjen Gärda, har hon fått ge namn både åt den prisbelönta Fjällko-osten Gärda och  Gärdas Fik & Butik.

Fjällko-osten Gärda är smakrik och vällagrad. En grynpipig ost gjord på ren obehandlad Fjällkomjölk från Fjällkorna på Vuollerim Gård. Hantverksmässigt ystat i eget mejeri efter eget recept med djupa svenska rötter. Vuollerim Gård har i sin tur specialanpassat hela gården för att få fram den bästa ystningsmjölken. Inte bäst volym, men bäst kvalité för ystning. Den långlagrade hårdosten Gärda har fått VM-Brons 2018 i klassen för nya hårdostar samt silver på Ostfestivalen i Stockholm 2020.

Fjällkorna på Vuollerim Gård har kan följas ända ner till 1890-talet. Både Mathantverket Vuollerim och Vuollerim Gård är bygdebolag som arbetar för att bevara den utrotningshotade Fjällrasen och för att stärka bygden.
Mathantverket Vuollerim är Sveriges Nordligaste Gårdsmejeri. Certifierat mathantverk enligt Eldrimmer.

Läs mer