Vintertid

Vintern i Lappland varar i sex långa månader, och det är vi glada över! Vintern har många olika former. Den första snön pudrar de höstfärgade träden i oktober. Nätterna blir längre och solen går ner för sista gången på året i november. Himlen utstrålar ett speciellt blått ljus som bara finns ovanför polcirkeln. Sjöar fryser, skogen somnar under ett tjockt snötäcke och himlen fylls av norrsken.

Efter Jul kommer ljuset långsamt tillbaka och vi firar det med att göra 1000 islyktor. Mars och april är enligt vissa den bästa tiden på året, då man kan njuta av långa soliga dagar och fortfarande stora mängder snö.

Vintern är en underbar tid att isfiska, åka skidor, köra skoter och jaga norrsken, men även ta en mysig stund vid lägerelden.

Dagsturer


En renskötares vardag

Ta chansen till denna unika möjlighet att uppleva en renskötarens vardag i väglöst land. Följ med skogssamerna ut till deras renar där de delar med sig av vardagskunskap och livsvillkor.


Pimpelfiske

Ut på isen med kunnig guide! I Vuollerimbygden finner du otaliga sjöar att botanisera i.


Snökunskap och vinterekologi

Samerna har många ord för snö. Olika slags snö och olika djurspår berättar spännande historier om livet i skogen. Följ med vår guide och få en ny insikt i vinterskogen!


Gör din egen islykta

Att göra islyktor är en nutida tradition med gamla anor i Vuollerimbygden. Vill du också göra islyktor, eller någon annan kreativ skapelse av ljus och is?


Hundspann äventyr

Du kör ditt eget hundspann eller sitter bekvämt på släden! Vi stannar vid en traditionell kåta i skogen och grillar korv och kokar kaffe över öppen eld.


Skotersafari

Åk snöskoter ensam eller hela familjen. Det är en härlig upplevelse att susa fram över frusna sjöar och genom snötäckta skogar. Guide, måltider och utrustning ingår.

På egen hand


Åka slalom, längdskidor eller spark

I Vuollerim finns en slalombackem, 13km längdskidspår och möjlighet att hyra spark. Klicka här för mer info.


Hyr en hel skidbacke

Det går att hyra Vuollerims skidbacke utanför sina vanliga öppningstider. Här får du veta hur man gör!


Besök oss Fjällkorna

Fjällrasen är den nordiska ursprungsrasen, som nu nästan är helt utrotad – det finns fler tigrar kvar i världen än mjölkande Fjällkor! Följ med på en tur hemma hos Fjällkorna på Vuollerim Gård och lär dig mer om Fjällkor.


Vuollerim Förr

Intressanta platser att besöka för dig som är kultur- och historieintresserad.