Hembygdsgården i Vuollerim

Hembygdsgården ligger vackert på nipan vid lilla Lule älv, är en 160-årig gammal byggnad med en skön och hemtrevlig atmosfär. Här finns många gamla intressanta föremål samt en permanent foto-utställning med bilder från bygden före vattenfalls-epoken. Verksamheten drivs ideellt av hembygdsföreningens medlemmar och här serveras nykokt kaffe med hembakat bröd och våfflor som görs efter ett gammalt beprövat recept från 1930-talet. Gästernas bedömning: godaste våfflor de någonsin ätit.

Intill hembygdsgården finns en Bagarstuga. Den byggnaden var tidigare Folkskola i kommunens äldsta by i Övre Kuouka. Bagarstugudelen är inredd i det som tidigare var lärarinnans bostad och skolsalsdelen används nu till olika aktiviteter som: utställning av olika slag, försäljning av konst och hantverk, surströmmingsfester och andra tillställningar. Salen är utmärkt till att hyra för barnkalas och gårdsplanen en utmärkt lekplats.

Hembygdsgården hyrs ut till föreningar och privatpersoner som vill ha lokal för möten, dop, konfrimation, bröllop, födelsedag eller bara till en trevlig samvaro i en skön miljö.

Bagarstugan hyrs ut till bakning. Gräddning i den vedeldade ugnen ger brödet en utsökt god smak som inte kan uppnås i de elektriska ugnarna. Vi vill att de unga skoleleverna ska få chansen att få testa göra eget bröd. Detta genom att anordna temadagar med olika aktiviteter.

Hembygdsföreningen försöker hålla liv i de gamla traditionerna som: Fettisdagen med hembakade semlor, Våffeldagen, då det gamla receptet tas fram och det vispas några liter smet, Midsommarfirande med ringlekar kring majstången, sång och musik. Första advent med jultomte och olika aktiviteter i en mysig julsmyckad gård med doft av glögg och tända ljus, nykokt kaffe, pepparkakor och nygräddat saffrasbröd.

Download (PDF, Unknown)