Islyktornas by – Vuollerim

I februari lyser det i islyktornas by varje år!

Välkommen till Vuollerimbygden!
I år blir det lite annorlunda. I parken i centrum lyser en installation upp Vuollerim. Där kan du promenera på upptrampade snöstigar och uppleva de vackra islyktorna på egen hand.
För aktuell information om islyktor, följ islyktornas by på facebook.
Med anledning av det rådande allvarliga pandemiläget, är Lapland Vuollerims fokus i nuläget att ge er som gäster säkrast möjliga upplevelser – i första hand aktiviteter som kan utföras på egen hand i vår vackra natur och omgivningar. Guidade aktiviteter erbjuds i begränsad omfattning, beroende på möjlighet och myndigheternas aktuella råd och rekommendationer.
Finns intresse för någon aktivitet på hemsidan, maila för mer information om aktuell tillgänglighet.

Så här såg det ut under 2021

Att göra islyktor är en nutida tradition med gamla anor i Vuollerimbygden. Den startade med några kvinnor som ville smycka byn inför Vintermarknaden. Idag är det tradition för både gäster och bybor att göra islyktor och att gå samman för att smycka byn. Kreativiteten tar sig nya uttryck varje år. Det görs islyktor både på den egna gården och på allmäna platser. Förra året lyste över 2000 islyktor upp gator och gårdar, och byn går numera under namnet ”De 1000 islyktornas by”. Det är officiell lykttändning den första onsdagskvällen i februari i centrum. Sedan lyser islyktornas genom hela vintermarknaden från onsdag till söndag. Du vara med och göra dina egna islyktor, smycka byn innan tändningen eller bara vandra längs bygatorna och uppleva det magiska, varma skenet i den kalla vinterluften i vinternatten.

Ljus i vinternatten

Förläng din vistelse på Jokkmokks vintermarknad med några dagar i Vuollerim och delta i islyktefirandet tillsammans med byborna. Här finns flera mysiga boendemöjligheter. Både Hotel Vuollerim Gästgiveriet och flera privata boenden. Dessutom massor av härliga vinteraktiviteter med välpreparerade skidspår och fina skoterleder, skidbacke, hundspann, isfiske, sparkåkning, skoterturer och mycket mera. Hela veckan är det fullt program!

 

Den 5 februari 2013 slog Vuollerimbygden Guinness världsrekord i islyktor

Detta år var det 10-årsjubileum och det firades med världsrekord i största islyktekonstellation och satte ribban till 2651 islyktor som brann i centrala Vuollerim.

Rekordet handlade om det största antalet tända islyktor, som visas upp på en plats – Vuollerims centrum, under minst fem minuter.

De islyktor som deltog i rekordet gjordes på ett traditionellt sätt, såsom frysning i en hink. De ska endast vara tillverkade av is och innehålla ett ljus. Det är dock tillåtet att lägga till vanliga dekorativa element, såsom blomblad eller karamellfärg i vattnet innan det fryser. Ljusen var ett traditionellt oljeljus, typ 5-dygnsljus, eller ett elektriskt eller batteridrivet ljus. Islyktorna placerades så att varje lykta syntes tydligt individuellt.

För att slå detta världsrekord krävs 2652 islyktor!

Recept på islykta – med utrymme för personlig variation
  1. Fyll en vanlig hink med vatten. 10-12 liter är lagom för 5-dygns oljeljus.
  2. Ställ ut hinken. Vid 10-15 minusgrader, tar det cirka tolv timmar.
  3. När vattnet frusit så att isen som bildats mot hinkens sidor är cirka två cm tjock, är lyktan lagom frusen. Syns lätt uppifrån som en ring av is mot hinksidan.
  4. Ta in hinken i värmen och låt stå en liten stund, tills islyktan släpper från hinken. Alt 1. Gör ett eller två mindre hål direkt i ”islocket” och töm ur vattnet i en annan hink. Vänd sedan ut den tomma islyktan ur hinken och gör ett hål i dess botten, se nedan. Alt 2. Stjälp ut islyktan upp och ned i en balja (tvätt-, fot- eller dylikt) och hacka försiktigt sönder isen uppe på lyktan (”hinkbotten”). Hålet behöver vara så stort att oljeljuset ryms att ställa ned. Häll ur vattnet från lyktan i baljan och sedan tillbaka i hinken, om fler lyktor ska tillverkas.
  5. Fyll på hinken med vatten och ställ ut i kylan för mer islyktetillverkning.
  6. Ställ ut den färdiga islyktan och sätt i ett tänt oljeljus. Tips: Lägg en näve snö i lyktan, så står ljuset stabilare.
Tips: Det går också att göra hål i lyktornas islock utomhus och tömma ur vattnet, samt därefter ta in dem för att lossa från hinken. Spricker lyktan går det lätt att “limma” ihop den igen med vatten.
Extra tips: Vid stark kyla kan man undvika bottenfrysning och risk för sönderfrysta hinkar genom att borra/hacka ett eller två hål i hinkens ”islock” under infrysningen och eventuellt tappa ur lite vatten. Då finns det utrymme för isen att röra sig och man kan vänta flera timmar extra innan lyktan behöver tas ur hinken.