Världsrekord för Vuollerimbygden

– en liten by i Lapplands inland.

SONY DSC

Nu är det klart – Vuollerimbygden blev först i världen med att slå ett Guinness Världsrekord i kategorin ”Största islykte installation”. Tillsammans lyckades bybor och besökande gäster få 2651 islyktor att lysa på en överblickbar plats i centrala Vuollerim.

Karina Lindh, som kläckte idén om ett världsrekordförsök för några år sedan är så glad att hon har svårt att stå still.
– Det här är ju så roligt, så det är inte klokt! Nu ska vi fira ordentligt!

Av Vuollerimbygdens ca 800 invånare var det många som engagerade sig på ett eller annat sätt för att slå rekordet. Kontrollräknare vid själva världsrekordförsöket var Jokkmokks Kommunalråd Stefan Andersson och revisorn Hans- Olof Wik från Boden. Det var totalt 2651 islyktor som var tända samtidigt och strålade i vintermörkret. Senare rapporteras det att ytterligare minst 1000 islyktor brann i övriga delar av byn.

– Stort grattis till byn! Det är roligt för hela kommunen att sådana här evenemang genomförs och att det får en sådan uppmärksamhet, säger Stefan Andersson.

Nancy Larsson som var en av dem som startade traditionen att smycka Vuollerimbygden med islyktor för tio år sedan, är också väldigt nöjd.
– Det är fantastiskt! Så många människor har ställt upp. Det var makalöst att se hur många som kom och var med och jobbade under världsrekordsdagen. Många placerade ut islyktor, andra tände ljus och bar ut dem i hinkar. Jag kände bara igen hälften – resten var gäster i bygden.

Enligt Swedish Lapland är det här ett nytt sätt att skapa upplevelser, där besökaren blir en del av upplevelsen och kan påverka den och vidareutveckla den istället för att bara vara en passiv mottagare. Det kallas kunskapsturism eller engagerand turism.

Att genomföra ett officiellt Guinness Världsrekordförsök kräver sin by. Av de ca 1000 rekordförsök som sker varje vecka är det bara en bråkdel som blir godkända. Förutom att lyckas med själva rekordet kräver Guinness mycket rigorösa bevismaterial och vittnesmål av såväl kontrollräknare som rekordförsöksansvariga för att godkänna rekordet. En hel pärm med ifyllda blanketter, kartor över området, samt foton och bevisfilmer lämnades in för godkännande till Guinness kontor i London av två av bygdens ungdomar som fanns på plats.

Världsrekordet kommer att firas med ett tårtkalas på Folkets Hus i Vuollerim den 10 april.

Besök oss även på Facebook: https://www.facebook.com/IslyktornasByVuollerim

IslyktaGlada Vuollerimbor efter beskedet